Податоци кои ги собираме и чуваме

КИПС КОМ автоматски собира и чува прецизни податоци од вашиот уред, вклучувајќи ги и активностите кои ги извршувате на нашиот веб сајт, платформа или апликации, видот на уред и својот софтвер (на пример, интернет прелистувачот и/или оперативниот систем), информации кои корисниците сами ни ги предаваат преку контакт форми и информациите кои се превземаат од датотеки наречени "колачиња".

Лични опдатоци кои се превземат:

 • Географската локација од која пристапувате со уредот (по потреба)
 • Име, презиме, емаил адреса и други контакт информации кои корисникот сам ги приложува преку контакт форма
 • ИП адреса и временска стапка кога сајтот или нашите сервиси биле прелистувани (по потреба)
 • Податоци за согласност со Политиката за Приватност и Правила и Услови
 • Останати информации и податоци приложени од вас или ваши репрезентативци преку разни начини
 • Кориснички информации генерирани при комуникација со наш репрезентативец во врска со маркетинг, консултации и помош за корисници.
 • Информации за потреби на корисник или компанија приложени од страна на вас или ваш репрезентативец при информирање за нашите сервиси
 • Информации за начинот на кој сте дошле во контакт со нашиот сајт (преку референти, своеволно прелистување или реклами)
 • Прецизни информации при користење на сервисите за најавување на платформата на СЛАВЕЈ АД Центар за Ортотика и Протетика - Скопје

Колачиња

КИПС КОМ ве информира дека овој сајт користи текстуални датотеки наречени “cookies“ (колачиња). Без нив сајтот нема да функционира правилно и многу од опциите нема да ви бидат достапни. „Колачињата“ се мали текстуални датотеки кои се запишуваат на вашиот уред при посета на веб страни. Колачињата чуваат информации за вашите поставки во веб прелистувачот, како на пример: јазик, големина на фонт како и информации околу страниците кои сте ги посетиле и временската стапка на секоја посета. На тој начин при повторна посета на истата страна не мора повторно да ги поставувате. Некои од колачињата се неопходни за функционалност на страниците, а некои служат и за собирање статистички податоци. Со помош на колачињата се надгледува движењето на посетителите на страната низ неа, и на тој начин се собираат податоци како да се оптимизира и унапреди функционалноста на страната без поврзување со вашите лични податоци. Сите информации кои се запишуваат во колачињата, КИПС КОМ ќе ги користи исклучиво за потребите на web услугата или за статистички потреби и тоа на начин на кој вашата приватност нема да биде загрозена. Доколку вашите лични податоци треба да бидат запишани во колачињата, тоа ќе биде со ваша претходна согласност.

Заштита за лични податоци

Податоците кои ги собираме и се чуваат кај нас, нема да се објавуваат, продаваат или доставуваат на трета страна освен на надлежните органи на начин определен со законските прописи на Република Северна Македонија. КИПС КОМ го задржува правото да ги користи IP aдресите и останатите податоци на корисниците за откривање на нивниот идентитет и приложување на зачувани информации во случај на спроведување на закони и законски постапки. Во секој момент може да извршите промена, ажурирање или корекција на Вашите неточни лични податоци и информации. Доколку е присутен линк кој ќе ве поврзе со други страни, ние не превземаме никаква одговорност во однос на заштитата на личните податоци која ја обезбедуваат истите или контролорите кои ги управуваат на своите веб страни.

Како ги користиме вашите лични податоци

КИПС КОМ ги користи податоците на своите корисници на следните начини:

 1. Да ни овозможи да ви понудиме персонализирани сервиси
 2. Да верификуваме дека при внес на контакт форма и општо прелистување, го врши човечка личност
 3. Да го анализираме нашиот веб сајт и нашите сервиси за да можеме да нудиме подобрено корисничо искуство, подобрени маркетинг и комуникациски услуги као и оптимизации на функциите на веб сајтот
 4. Процесирање и анализа на посетители и корисници со цел да се изготват статистики
 5. Да ги контактираме нашите корисници и партнери за нови, измени во веќе постоечки или рекламирање на сервиси и производи
 6. За продажба и маркетинг на производи и сервиси како и самата веб страна на КИПС КОМ
 7. За подобро да се прилагодуваме на потребите на насшите корисници, да диагностицираме проблеми, анализираме трендови и да стекнеме подобро и обновено разбирање на пазарот во регионот и во странски земји
 8. Да ги одржуваме нашите производи и сервиси безбедни за нас и нашите корисници

Согласност со политиката за приватност

Со користење, прелистување и комуникација со нашиот веб сајт, сервиси или репрезентативци, или предавање на лични податоци при комуникација и контакт форми, се согласувате со собирањето, зачувувањето, пренесувањето и процесирањето на вашите лични податоци во начините веќе наведени во стапките во оваа Политика за приватност. Во случај да не се согласувате со оваа Политика за приватност ве молиме не ги користете нашите сервиси и веб сајт.

Оваа политика на приватност стапува на сила од Јануари 2022 година

Измени во политиката на приватност ќе бидат јавно ажурирани на https://kips.com.mk/privacy-policy.html најмалку 14 дена пред да стапат во сила.

НАЗАД